Македония празнува 1000 години Охридска архиепископия

Македония празнува 1000 години Охридска архиепископия
Македония празнува 1000 години Охридска архиепископия / БГНЕС

Три пъти повече българи от обикновеното са днес в Охрид. Това съобщиха от ръководството на катедралния храм „Света София” в града, който днес е център на тържествата за 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, предава кореспондентът на БГНЕС.

Два часа преди началото на официалните празненства в храма вече имаше десетки хора.

В 18:00 часа българско време в църквата Свети Панталеймон, в местността Плаощник, ще бъде извършен молебен пред гроба на Свети Климент Охридски. Молебена ще се ръководи от глава на МПЦ–Охридска архиепископия архиепископ Стефан. В молебена ще вземат участие всички митрополити от Св. Синод, архимандрити и други владици. След това, в 19.30 часа българско време, ще започне тържественото заседание в катедралния храм „Света София”, където ще говорят премиерът Зоран Заев, президентът Георге Иванов, архиепископ Стефан и Негово високопреосвещенство митрополит Тимотей на Дебърско-Кичевска епархия.

Ще има изпълнение на камерния оркестър към македонската филхармония с участието на хорове от манастирите „Райчица“ и „Свети Йован Бигорски" под диригентската палка на маестро Борян Цанев.

В рамките на празненството в галерията на "Света София" ще бъде открита изложба с художествени портрети на македонските архиепископи.

Църквата Свети Панталеймон
Църквата Свети Панталеймон / БГНЕС

Отбелязването на хилядолетното съществуване на Охридската архиепископия започна още снощи с концерт на женския църковен камерен хор "Света Злата Мъгленска" в центъра за култура "Григор Пърличев" в Охрид.

Честването на юбилея продължава и в понеделник с празнична златоуста литургия от 9:00 часа в "Света София", която ще бъде отслужена от архиепископ Стефан в чест на членовете на Светия синод на МПЦ. Представители на висшето държавно ръководство също се очаква да присъстват на литургията.

Хилядолетното оцеляване на Охридската архиепископия, като едно от най-значимите юбилейни тържества за македонската държава и народ, ще бъде отбелязано с множество културни, научни, академични, образователни и спортни събития. Дейностите са разпределени до края на календарната година, като са предвидени много инициативи като публикуване на научни трудове, изработка на печати, монети, провеждане на училищни конкурси, издаване на значими публикации, организиране на научни академични събирания и спортни дейности. Целта им е да бъде привлечена по-широка общественост. /БГНЕС